In het begin van je imker carrière is alles “nieuw“. Je koopt of maakt nieuwe bakken, nieuwe volkjes en geeft hun ramen om uit te bouwen gevuld met je nieuw aangekochte waswafels van bij een imkershop. Maar zoals bij veel hobbies moet er na enkele seizoenen onderhoud gebeuren. Het raat in een bijenkorf blijft technisch gezien niet voor altijd goed. De imker valt dan meer in een recyclagecirkel om zijn imkerij te onderhouden(indien hij dat zelf wenst kan blijvende nieuwkoop uiteraard ook maar is minder doorgaans). Een van de belangrijkste stappen hier is de oude/”vuile” wasramen omsmelten en indien gewenst de was recupereren. Deze ramen zien er donker en “vies” uit. Dat komt omdat hier broed in de cellen gezeten heeft en de huidresten van die jonge bijtjes/poppen blijven achter in de cellen. Hier kan je dan zelf mits wat inspanning terug kunstraat gieten van je eigen was en deze aan de bijen geven voor het nieuwe seizoen.

Het begint met de beste manier te zoeken om je ramen proper te maken, het oude raat los te krijgen van de bedrading zonder ze te beschadigen en liefst de was te recupereren. Door de jaren heen is er door wijze van de ramen te stomen een relatief efficiënte manier gevonden om de was te smelten en het vuile raat week te krijgen om makkelijk te verwijderen uit het raam. Zo’n stoomwassmelter kost in de winkel best veel geld, maar het kan ook simpeler met wat creativiteit.

Bovenstaande stoomwassmelter werd gemaakt met 4 afzonderlijke items:
- Een interessante doos voor Belgische simpleximkers van bij AVA
- Een behangstomer
- Een opvangbak
- Een gietvorm + passende zeef
Daarna is het twee gaten in de doos boren, een slimme schroef of haak om de bak op zijn plaats te houden(lichtjes gekanteld zodat de was naar de kant loopt van het tweede gat) en de leiding van de behangstomer in de kast bevestigen.
Resultaat is dat de was smelt en doorheen het gat in de bodem loopt, door een zeefje in de gietvorm (ook nog water bij door de stoom, kap je na afkoelen weg). Het vuile raat blijft achter in de doos en die gooi ik op de composthoop of groene bak. Ik werk de ramen ook nog wat bij met een kleine beitel of handschepje als ze warm zijn om de was/viezigheid aan de randen weg te schrapen. Het is belangrijk dat je dit doet als de ramen net uit de smelter komen, de was stolt namelijk erg snel. Met deze stoomwassmelter kom je met een bedrag van ongeveer 50 euro toe als je al een soort opvangbak en wat gietvormen hebt. Perfect voor de kleine hobbyimker zoals mezelf.
Nu zijn je ramen proper, je hebt de was gesmolten en gescheiden maar die is nog wel wat vies. Zo’n eerste zuivering is niet voldoende om echt propere was te krijgen, alles is in stukjes. We gaan nu de was opnieuw au bain-marie (kom in heet water) smelten, zodat we hem nog eens grondiger kunnen filteren.



Hoe je de was smelt kan op verschillende manieren, maar absoluut best au bain-marie, anders kan de was vuur vatten. Ik wou het proces uit zo veel mogelijk uit mijn keuken houden en mijn keuze ging dus uit naar een elektrische soepketel van 10L. Als je oude potten en een elektrisch vuurtje hebt kan dat ook gewoon, maar dat nieuw aankopen is duurder dan deze soepketel. Gemakkelijk, gewoon aanzetten en wat geduldig zijn, na een uurtje was mijn was nagenoeg gesmolten en kon ik beginnen met de was verder te filteren.

Je legt hiervoor een huishouddoekje in de zeef en giet de was over van de binnenste soepketel (met goede/dikke handschoenen opnemen, die ketel is erg warm) door de zeef in je gietvormen. Neem nooit de volledige soepketel(buitenomhulsel inclusief) vast, die heb je namelijk eerder gevuld met water voor de bain-marie en dat water is gloeiend heet. Zo kan je nagenoeg alle vuil uit de was filteren.
Nadat de was afgekoeld is had ik in mijn geval 2,5kg aan zuivere wasblokken. Hier zit soms nog een klein beetje vuil in, maar als je de was rustig laat afkoelen zakt het vuil naar beneden waar je het kan afschrapen. Ik heb ook ontzegelwas van bij het slingeren die ik bijgehouden had gesmolten. Je ziet duidelijk het verschil in kleur tussen de raamwas en ontzegelwas van bij het slingeren.
Als er vragen zijn kan je mij via social media bereiken. Het messenger ballonnetje kan je rechtsonder op de site ook gebruiken om je vraag te stellen!
Bedankt voor het volgen van mijn imkeravontuur!